Toisaalta tuo taudin näkymättömyys on hyväkin asia. Voin itse valita, keiden haluan tietävän sairaudestani. Useimmiten tulen ensimmäiseksi kohdatuksi ihmisenä, en taudinkantajana. Ainakin sairauden rauhallisessa vaiheessa käyn täydestä kuin väärä raha. Joskus minun on itsenikin vaikea uskoa, että olen millään lailla sairas.

En välttämättä haluaisi siis "suolistosairas"-leimaa otsaani vain siksi, että ihmiset tietäisivät minun sairastavan. Mutta jonkinlaista tietoisuutta näistä sairauksista toivoisin olevan enemmän. Oireet toki ovat epämiellyttäviä puheenaiheita, ymmärrän hyvin. Harkitsenkin yleensä tarkasti, missä tilanteissa sairaudestani puhun.

Sairauksiahan tässä maailmassa riittää niin paljon, ettei kukaan voi kaikista tietää kaikkea. Oma napa on tietenkin kaikkein lähinnä, siksipä tästä taas vaahtoankin. Mutta tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaa kuitenkin niin suuri joukko ihmisiä, että jonkinlaista tietoisuutta toivoisin näistä hiljalleen leviävän. Koliittia ja Crohnia sairastavia on Suomessa yhteensä noin 30 000. Ja tosiaan, se ei näy päällepäin.